Атина се оплаква: САЩ предпочитат Турция пред Гърция

Тръмп не криел възхищението си от Ердоган
9 яну 2020 21:50,
24
Атина се оплаква: САЩ предпочитат Турция пред Гърция
Снимка: БГНЕС
Фактът, че беше договорено предварително Доналд Тръмп и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да не дават съвместна пресконференция след двустранната си среща във вторник в Белия Дом, е ясна индикация за това как американският държавен глава гледа на отношенията между Атина и Вашингтон. Това, също така, показва, че страховете в Гърция от импулсивното поведение на Тръмп са оправдани, пише авторитетният гръцки ежедневник Kathimerini.
 
Загрижеността в Атина се засилва от факта, че Тръмп не крие възхищението си от своя турски колега Реджеп Таийп Ердоган, когото описва като "мой приятел" и "страхотен лидер".
 
Изданието се възмущава от това, че американският държавен глава е оправдавал поведението на Ердоган, който не се съобрази с НАТО и купи руски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400 въпреки силните възражения на Алианса. Вместо да разкритикува Анкара, Тръмп хвърли вината върху администрацията на Обама, която е отказала да продаде на Турция системи за ПВО "Пейтриът".

"Катимерини" отбелязва още, че се е стигнало дотам, Тръмп да хвали Ердоган публично за турската операция в Северна Сирия, която, според коментара на изданието, е "нагло военно действие, което беше в нарушение на международното право".

В Атина се притесняват, че след като Тръмп не се е замислил да пожертва кюрдските сили, които бяха съюзници на Вашингтон в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава", на какво остава да се надяват други американски съюзници, които не са дали 11 хиляди жертви на бойното поле (като Гърция).

Още едно притеснително събитие по тази линия за гръцката страна е това, че след "неразбираемото убийство – по заповед на Тръмп – на най-мощния ирански военен командир генерал Касем Солеймани, Турция и нейните военни бази отново придобиха голямо значение". 

Ако Иран се ангажира да отмъсти, САЩ трябва да са в състояние да реагират със сила.


Все пак "Катимерини" признава, че никога не е изглеждало, че Тръмп подценява Гърция.

"Напротив, той изглежда оценява засиленото сътрудничество в областта на отбраната между Атина и Вашингтон - което също прилича на гаранция, тъй като помага за балансиране на ценната, но и непредсказуема Анкара".
 

"Акциите на Турция и Ердоган обаче скочиха през покрива на фондовата борса на Тръмп. И независимо от процедурите по импийчмънт, американският президент очевидно ще направи всичко необходимо за преизбирането си през ноември. Срещата на Мицотакис с Тръмп може да е била успешна.

Въпреки това, в светлината на последните събития, оплакванията на Атина срещу провокациите на Анкара в Егейско море и Източното Средиземноморие и нелегитимните му споразумения с Либия вероятно са на второ място. За съжаление, що се отнася до Белия дом в наши дни, Гърция е добър вариант, но Турция е по-добра", завършва авторитетният атински ежедневник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
3
 
! Отговори
Грек преди 4 години
До Турчинав библиотеки има книги, потърси моля тези на които пише "история" и прочети ако можеш да четеш, а после ела да пишиш коментари.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Адам Смит....Гърция има нужда от ядрено оръжие.....++++++++++++++++++И да ги разположи до Маказа.
18
8
 
15
 
! Отговори
123 преди 4 години
Гърците да си кротуват ,иначе аскера като тръгне и Атина ще влезе под турско.Колкото ще Ф-ки да си купят няма да помогне.Технологията колкото и да е напреднала,основата на всичко е човешката сила и сърце да имаш.Турците не се плашат от смъртта!!
17
10
 
16
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
"САЩ предпочитат Турция пред Гърция"Е това за оплакване ли е или за радост? По-скоро трябва да се радват!
16
21
 
33
 
! Отговори
El Turko преди 4 години
До ММАТурците без акъл са властвали на ТРИ континента, а кякво са направили "умните" гърци и българи????
15
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ниикой не обича малаките.
14
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние с тенекиите за 6 000 000 000 лв, ставаме само за мсях и подигравки!!!------Какви са тия тенекии за 6 милиарда лева?Ти май се опитваш да лъжеш?
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след като Тръмп не се е замислил да пожертва кюрдските сили, които бяха съюзници на Вашингтон------- Нищо не е пожертвал Тръмп, кюрдите получиха гаранции от турците, които досега се спазват. Кюрдите никой не ги е пипал, даже не са разоръжени, а участват в съвместни патрули
12
33
 
20
 
! Отговори
ММА преди 4 години
До Турчина не подценявай гърците може да нямат толкоз голяма армия но имат повече акъл а пък и турците не знаят как да воюват с въоръжен противник това не е да гонят кюрди ако опитат нещо с гърция това ще е самоубииство за тях
11
7
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
нищо деважното е че наш боко си пие ракийката с бай тръмпципрас и мицотакис ако се научат да се усмихват толкова добре колко наш боко умеее тогава да ще са му подходящи паленца
10
3
 
19
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Колкото по-бързо Европа се научи да не разчита все на САЩ, а се оправя сама, толкова по-бързо ще влезе в час.
9
8
 
23
 
! Отговори
С-400 преди 4 години
ги прави най-желания партньор, защото са силни, а ние с тенекиите за 6 000 000 000 лв, ставаме само за мсях и подигравки!!!
8
24
 
31
 
! Отговори
Турчина преди 4 години
Гърция да внимава много да не им вземат островите които окупираха и откраднаха от Турция. Всички помним как гърчина плува морето за да стигне до Гърция след освободителната война на турците. Но тоя път в Атина ще има чеверме и соук дондурма
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората винаги са уважавали и са се въсхищавали на силата на волята, и на духа, и са ненавиждали мекотелите готови да угодят на силният "Днес" или просто да го предадът на по-силния "Утре"!
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Тръмп парите са всичко,бизнесмен от 80-те години .Той така разсъждава - излишна война ,излищно харчене на пари ..няма полза от това..
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем плачат хем ще купуват фъ35Като искате уважение тропвате на масата и казватеКупуваме 50бр су 57
4
21
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки се възхищава на великия султан Ердоган !
3
6
 
17
 
! Отговори
пожелание преди 4 години
Почистете обувките на Путин ,и ще се оправите !
2
20
 
11
 
! Отговори
Адам Смит преди 4 години
Гърция има нужда от ядрено оръжие.
1
7
 
31
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ходил да плачеМушмуроци САЩ не може да се лиши от Турция защото тя е на кръстопътя на два континента и е силна.Хитрия Ердоган знае това и си прави каквото иска